Cardiologie

ZorgBrug levert op gebied van cardiologie gespecialiseerde verpleegkundige zorg aan patiënten die last hebben van hartfalen en atriumfibrilleren. In beide gevallen werkt het hart minder goed. Een goede behandeling vermindert klachten.

zorgbrug-pjotr-cardiologie
Cardiologie specialist

Verpleegkundig specialist hartfalen

0182 505 048

Bereikbaar op Maandag t/m donderdag (tijdens kantooruren)


Veelgestelde vragen
Onze specialisten

Een goede behandeling, daar zorgen wij voor, zodat u kunt blijven focussen op zichzelf. Cardiologische zorg kan vragen om een aanpassing in uw leefstijl. Welke medicijnen moet u wanneer slikken? En hoe zit het met sporten? Onze verpleegkundig specialist hartfalen begeleidt u hierbij graag.

Spreekuur Hartfalen
In het Groene Hart Ziekenhuis is er een spreekuur speciaal voor patiënten met hartfalen.

Men spreekt over hartfalen wanneer het hart het bloed minder goed rond kan pompen. Meestal is dit blijvend en heeft dit effect op het dagelijks leven. Het is belangrijk om bij hartfalen de klachten goed in de gaten te houden. De patiënten worden tijdens dit spreekuur gezien door een verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist is gespecialiseerd is in hartfalen en combineert zowel medische als verpleegkundige behandeling.

De verpleegkundige behandeling bestaat bijvoorbeeld uit aandacht voor preventie, leefstijl en ondersteuning en is in samenspraak met u gericht op functioneren en kwaliteit van leven. De medische behandeling door de verpleegkundig specialist richt zich meer op bijvoorbeeld (lichamelijk) onderzoek en bijvoorbeeld het voorschrijven van of aanpassingen in de medicatie.

Wat kan de hartfalen polikliniek voor u betekenen?
Alle zaken rondom de behandeling bij hartfalen komen aan bod tijdens uw bezoek aan de hartfalenpolikliniek. De cardioloog is hoofdbehandelaar, bepaalt het behandelplan en blijft bij uw behandeling betrokken.

Bij de verpleegkundig specialist cardiologie heeft u regelmatig een afspraak. Die bespreekt samen met u uw situatie. Ook informeert en begeleidt zij u bij het omgaan met hartfalen. Verder verricht zij lichamelijk onderzoek en past zo nodig uw medicatie aan.

Bovendien kunt u bij haar terecht met vragen en praktische problemen. U kunt hierbij denken aan:

  • wat betekent het om met hartfalen te leven;
  • het belang van een aangepast eet- en drinkpatroon;
  • uw leefgewoonten;
  • uw medicijngebruik;
  • hoe u klachten herkent en wat te doen bij toename van uw klachten;
  • aanmelden voor revalidatie.

Daarnaast beschikt de verpleegkundig specialist over allerlei voorlichtingsmateriaal.
Kijk voor meer informatie ook:

Spreekuur Atriumfibrilleren
In het Groene Hart Ziekenhuis is er een spreekuur speciaal voor patiënten met atriumfibrilleren. Ook wel boezemfibrilleren genoemd. Behandeling van atriumfibrilleren is belangrijk, om complicaties te voorkomen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Atriumfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt. Met het stijgen van de leeftijd krijgen steeds meer mensen te maken met atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren zelf is niet gevaarlijk, wanneer de juiste behandeling wordt ingezet om complicaties te voorkomen.

De patiënten worden tijdens dit spreekuur gezien door een verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist is gespecialiseerd in deze hartritmestoornis en combineert zowel medische als verpleegkundige behandeling. De verpleegkundig specialist neemt hiermee een deel van de werkzaamheden van de cardioloog over. Dit gebeurt nadat de cardioloog een behandelplan met de patiënt heeft gemaakt. De verpleegkundig specialist helpt bij de uitvoering en naleving van dit plan. Dit bestaat onder andere uit het geven van informatie, leefstijladvies en eventueel aanpassingen in medicatie. De verpleegkundig specialist  kan in samenspraak met u en cardioloog het behandelplan aanpassen.

Kijk voor meer informatie op:

Praktische informatie
Voor het maken van een afspraak met een verpleegkundig specialist hartfalen heeft u geen verwijzing nodig. U kunt gerust bellen met een van onze verpleegkundig specialisten via: 0182 50 50 48 of via: info@zorgbrug.nl.

Naar aanleiding van uw contact met onze medewerker is het mogelijk dat er een schriftelijke terugkoppeling plaatsvindt aan onder andere: uw huisarts, de wijkverpleegkundige, de fysiotherapeut en de medisch specialist. Heeft u hier bezwaar tegen? Dan kunt u dat aan onze gespecialiseerd verpleegkundige kenbaar maken.

Veel gestelde vragen

Hartfalen is een ernstige aandoening waarbij het hart het bloed niet zo goed door het lichaam pompt als de bedoeling is. Dit betekent dat uw bloed niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen kan afgeven aan uw lichaam, waardoor het lichaam niet normaal kan functioneren. Het betekent ook dat afvalstoffen niet op de juiste manier worden afgevoerd, waardoor zich vocht ophoopt in uw longen of in andere delen van uw lichaam, bijvoorbeeld uw benen of buik.
Samen met uw cardioloog is de verpleegkundig specialist verantwoordelijk voor uw medische en/of verpleegkundige zorg, diagnose en behandeling. Op de hartfalenpoli leert u meer over uw aandoening en krijgt u uitleg over de verbeteringen die u kunt bereiken met voeding, lichaamsbeweging en medicatie.
Hartfalen is een ernstige chronische aandoening die in de loop der tijd vaak verergert. Uiteindelijk kan het uw levensduur verkorten. De progressie van hartfalen is onvoorspelbaar en varieert van persoon tot persoon. In veel gevallen blijven de symptomen vrij lang (maanden of jaren) stabiel voordat deze verergeren. Soms neemt de ernst en de symptomen geleidelijk toe. Deze kunnen zich echter ook snel ontwikkelen. Bijvoorbeeld na een hartaanval, een hartritmestoornis of een longinfectie. Dergelijke acute situaties zijn normaliter goed te behandelen. Het is belangrijk dat u beseft dat zorgvuldig omgaan met uw aandoening niet alleen uw klachten kan verlichten, maar ook uw prognose en levensverwachting kan verbeteren.
Het is een chronische aandoening en klachten kunnen wisselen, de ene dag voel je je beter dan de andere. Het is belangrijk dat u de signalen van hartfalen herkent en tijdig contact op neemt met uw arts of de polikliniek hartfalen, als klachten verergeren. U moet rekening houden met wat u eet en drinkt, hoe u de energie over de dag verdeelt het dagelijks en op vaste tijden innemen van de medicatie en regelmatig medische controles op de hartfalen poli of bij de cardioloog en dat u regelmatig medische controles heeft.
U verliest vocht door transpiratie, urine, ontlasting en ademhaling. Het is van belang om een evenwicht te krijgen tussen de hoeveelheid vocht die u binnen krijgt en de hoeveelheid die u verliest. De balans kan verstoord raken door extra vochtverlies. Bijvoorbeeld door braken, diarree of extreme warmte. Dan moet u de vochtinname aanpassen. Bij braken en/ of diarree moet mogelijk dosering van uw hartfalenmedicatie tijdelijk worden aangepast. De verpleegkundig specialist kan u hierover meer vertellen tijdens uw poliklinische controle of telefonisch overleg. Blijft u last houden van braken en diarree? Neem dan contact op met uw huisarts.
De beste sportieve training is een duursport zoals wandelen, fietsen of oefeningen met een bal; dit zijn allemaal gelijkmatige inspanningen, waarbij u zelf het tempo kunt aanpassen. Als u dit dagelijks 10 minuten tot een half uur doet, levert dat een flinke toename op van inspanningen die u aankunt, en gaat de kwaliteit van uw leven er sterk op vooruit. Ook zwemmen is goed maar het is zwaarder, omdat je daarbij alle spieren gebruikt en u uw ademhaling op de zwembeweging moet afstemmen. Krachtsporten zoals gewichtheffen zijn niet goed voor uw hart, omdat door het persen de bloeddruk stijgt. Maar spierversterkende oefeningen kunnen wel zinvol zijn om de lichaamskracht enigszins op peil te houden, zodat u uw dagelijkse activiteiten wat gemakkelijker kunt uitvoeren.
Handige links zijn: - heartfailurematters.org - hartstichting.nl - zorgmasters.nl

Onze specialisten


de1f0367-5441-4302-b9b0-5fe6e8afc2ee

Vossebelt, Erna

Verpleegkundig Specialist Cardiologie

BIG-register: 29015854930

Aandachtsgebieden:
Cardiologie

susanne-meijers-2

Meijers, Susanne

Gespecialiseerd cardiologieverpleegkundige en verpleegkundig specialist i.o.

BIG-register: 69065979430

Aandachtsgebieden:
Cardiologie