CVA / NAH

Een beroerte (CVA) en niet-aangeboren hersenletsel (NAH) worden veroorzaakt door ‘storingen’ in het zenuwgestel. Een voorbeeld hiervan is een TIA. Dit zijn vrij ernstige aandoeningen die om gecompliceerde behandelingen vragen. Daarvoor hebben wij gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundige specialisten in huis. Zij helpen u graag met het zoeken naar oplossingen voor alle problemen die u ervaart.

cva-nah-2
CVA/NAH specialist

Gespecialiseerd CVA/NAH-verpleegkundigen

0182 505 384

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag (tijdens kantooruren)


Veelgestelde vragen
Onze specialisten

Bij zowel een CVA als NAH kan het zijn dat u na de gebeurtenis nog problemen ondervindt, lichamelijk en geestelijk. Onze gespecialiseerde CVA- en TIA-verpleegkundigen kunnen u helpen met deskundige begeleiding en zorg. Onze collega’s coördineren de zorg die u nodig heeft. Zij staan in contact met alle andere zorgverleners in uw situatie, zowel in het ziekenhuis als thuis.

Bij onze gespecialiseerd verpleegkundigen kunt u terecht met al uw vragen over leefregels, hulpmiddelen, onderzoek, behandeling etc. Naast gespecialiseerd verpleegkundigen hebben wij ook verpleegkundig specialisten in huis. Zij verlenen niet alleen deskundige begeleiding en zorg maar hebben ook de bevoegdheid om een aantal medische handelingen te indiceren en uit te voeren. Zo hoeft u niet altijd een bezoek te brengen uw arts.

Praktische informatie
Voor het maken van een afspraak met een gespecialiseerd CVA/NAH-verpleegkundige heeft u geen verwijzing nodig. U kunt gericht contact met ons opnemen via: info@zorgbrug.nl, of via: 0182 505 384, van maandag tot en vrijdag tijdens werktijden.

Naar aanleiding van uw contact met onze medewerker is het mogelijk dat er een schriftelijke terugkoppeling plaatsvindt aan onder andere: uw huisarts, de wijkverpleegkundige, de fysiotherapeut en de medisch specialist. Heeft u hier bezwaar tegen? Dan kunt u dat aan de gespecialiseerd verpleegkundige kenbaar maken.

Veel gestelde vragen

Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd. CVA is de afkorting van ‘’Cerebro Vasculair Accident’’. Letterlijk vertaald: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Hierin maken we onderscheid tussen een herseninfarct en een hersenbloeding: - Herseninfarct Een herseninfarct ontstaat als een bloedstolsel een slagader naar de hersenen afsluit. Het gevolg hiervan is dat een deel van de hersenen geen bloed meer krijgt, en er geen zuurstof en voedingsstoffen meer worden opgenomen. Hierdoor kan dit deel van de hersenen niet goed meer functioneren. U merkt dit doordat u plotseling uitvalsverschijnselen krijgt, zoals het niet meer goed kunnen spreken, een verlamming of gevoelsverlies aan één zijde van het lichaam heeft, of problemen met uw zicht ervaart. Wanneer deze situatie langer duurt, sterft het hersenweefsel af en ontstaat er een grote kans op blijvende uitvalsverschijnselen. - Hersenbloeding Een hersenbloeding ontstaat als een bloedvat in de hersenen knapt of scheurt. Door ophoping van bloed in of rond de hersenen wordt er druk uitgeoefend op het omringende hersenweefsel waardoor u uitvalsverschijnselen kunt krijgen. De uitvalverschijnselen kunnen hetzelfde zijn als bij een herseninfarct; zoals het niet meer goed kunnen spreken, een verlamming of gevoelsverlies aan één zijde van het lichaam of gezichtsvelduitval. Een hersenbloeding komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct.
TIA is de afkorting van de medische term ‘’Transient Ischemic Attack’’. Letterlijk vertaald: een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen. De klachten bij een TIA zijn hetzelfde als bij een herseninfarct of een hersenbloeding, maar de uitvalsverschijnselen zijn meestal al binnen een paar minuten, en altijd binnen 24 uur verdwenen. Het is echter wel belangrijk dat u ook bij kortdurende uitvalsverschijnselen direct 112 of de spoedlijn van uw huisarts belt, ook als de klachten alweer verdwenen zijn. Een TIA kan namelijk een voorbode zijn van een herseninfarct, en mogelijk wordt u doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
Als u een herseninfarct of een TIA hebt doorgemaakt, mag u de eerste twee weken geen autorijden. In sommige gevallen mag u zelfs 3 maanden geen autorijden. De lengte van het rijverbod is afhankelijk van uw situatie. U ontvangt hierover uitleg tijdens de opname op de afdeling, of u kunt contact opnemen met de CVA-nazorgpoli.
De cholesterolverlagers zijn nodig, omdat ze het risico op een nieuwe beroerte of TIA verlagen. De medicijnen hebben niet alleen een cholesterolverlagende werking maar beschermen mogelijk ook de binnenwand van de bloedvaten.
Wanneer u of iemand in uw omgeving plotseling uitvalsverschijnselen krijgt zoals het niet goed kunnen spreken of heel anders gaat praten, een scheve mond, of een verlamde arm of been heeft, wacht dan niet af en bel altijd direct 112. Het is belangrijk om tijdig in het ziekenhuis te zijn voor een behandeling.
U kunt de CVA-nazorgpoli bellen voor algemene -niet spoedeisende- vragen die u heeft na het doormaken van een beroerte of een TIA. Dit kan bijvoorbeeld gaan over (omgaan met) restverschijnselen die u heeft overgehouden na de beroerte, medicatie, leefregels, autorijden, vliegen etc. Nogmaals willen wij benadrukken dat u bij nieuwe uitvalsverschijnselen direct 112 belt.

Onze specialisten


959a3753-7470-447f-a4f1-d83299840fc3

van Meurs, Jinke

Gespecialiseerd Verpleegkundige Neuro & verpleegkundige Infuuspoli

BIG-register: 19064189830

Aandachtsgebieden:
CVA/NAH, Infuustherapie

r-van-leeuwen

van Leeuwen, Rianne

Verpleegkundig Specialist CVA

BIG-register: 39909748330

Aandachtsgebieden:
CVA/NAH