Diabeteszorg

Constant monitoren, rekenen, bijstellen, bloedsuikers meten, medicatie toedienen en de juiste afstemming vinden, dit zijn allemaal dagelijkse bezigheden als u diabetes heeft. Voor veel mensen lijkt het leven met diabetes niet zo bijzonder, maar dat is het wel. Naast dat u altijd rekening moet houden met uw bloedsuikers en u zichzelf wellicht injecties of tabletten moet geven, vraagt leven met diabetes om forse aanpassing op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak. Dat is niet altijd gemakkelijk, daarom helpen wij u daar graag bij.

zorgbrug-pjotr-diabetes
Diabeteszorg specialist

Gespecialiseerd diabetesverpleegkundigen

0182 505 248

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 tot 09.00 en 13.30 tot 14.30.


Dienstdoende diabetesverpleegkundige

0182 505 050

Bereikbaar op avonduren en in het weekend.


Veelgestelde vragen
Onze specialisten

Wij hebben verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen in dienst. Zij kennen de problemen en zorgen die diabetes met zich meebrengen. De verpleegkundig specialisten verlenen niet alleen deskundige begeleiding en zorg maar hebben ook de bevoegdheid om een aantal medische handelingen te indiceren en uit te voeren. Zo hoeft u niet altijd een bezoek te brengen aan uw arts.

Uw verpleegkundig specialist en gespecialiseerd diabetesverpleegkundige werken nauw samen en zijn onderdeel van een multidisciplinair team; internist en/of huisarts, diëtist en psycholoog. Zij hebben contact met alle andere zorgverleners in uw situatie, zowel in het ziekenhuis als thuis. Zo zijn wij altijd op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.

Samen met u bespreken wij welk behandelbeleid het beste bij u past, aansluitend bij uw wensen en doelen. Uw voorkeuren, relevante opties, voor- en nadelen en omstandigheden worden hierin meegenomen. Zo krijgt u de (medische) behandeling/begeleiding op maat en proberen we samen met u zoveel mogelijk de acute en chronische complicaties te voorkomen. Samen met u gaat uw diabetesverpleegkundige op zoek naar oplossingen voor uw problemen en vragen.

Normaal gesproken komt u elke drie maanden langs voor controle. Hier wordt uw medicatiegebruik besproken, u krijgt instructies over medische materialen en de instelling van uw diabetes wordt bekeken. Zo wordt uw situatie constant gemonitord. Daarnaast is er ruimte om met de verpleegkundigen van ZorgBrug persoonlijke zaken uit uw leven naar aanleiding van uw ziekte te bespreken.

Naast individuele consulten, zijn er ook groepsconsulten en huisbezoeken mogelijk. Groepsconsulten worden een paar keer per jaar georganiseerd, hierbij kunt u denken aan de volgende onderwerpen: diabetes en sport, diabetes en voeding, start insulinepomptherapie en/of een glucose monitoring systeem. Huisbezoeken worden in enkele gevallen gedaan, bijvoorbeeld bij kwetsbare ouderen die moeilijk naar het ziekenhuis kunnen komen.

Onze verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen zijn breed opgeleid. Hierdoor kunnen zij specialistische zorg verlenen met betrekking tot alle verschillende typen diabetes. Daarnaast houden zij hun kennis up to date door het volgen van scholingen. Onze verpleegkundig specialisten en gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van diabetes medicatie en technologische ontwikkelingen.

Kinderdiabetes
Naast de diabeteszorg voor volwassenen, verlenen wij deze specialistische zorg ook aan kinderen. Hiervoor hebben wij gespecialiseerde kinderdiabetesverpleegkundigen in dienst. Voor een kind is het leven met diabetes heel anders dan voor een volwassene. Wij vinden het belangrijk dat de kinderdiabetesverpleegkundige samen met de ouders/verzorgers de tijd nemen om te wennen aan de nieuwe manier van leven.

Samen met u, uw kind en andere deskundigen zorgen we ervoor dat uw kind een zo normaal mogelijk leven kan leiden. Doordat wij samenwerken met alle zorgverleners in de situatie van uw kind, zoals de kinderarts en diëtiste in kwestie, krijgt uw kind een medische behandeling op maat. Zo voorkomen we acute en chronische complicaties zoveel als mogelijk.

Het is belangrijk dat uw kind met regelmaat langskomt voor controle. Hoe vaak dat nodig is verschilt per kind. Bij deze bezoeken bespreken we hoe de afgelopen periode is gegaan en testen we of alle aangeleerde zaken nog goed verlopen. Daarnaast wordt de omgang met diabetes thuis, op school en bij het sporten besproken én letten we goed op de ontwikkeling van uw kind. Een kind met diabetes vereist veel inzet van zichzelf en van de ouders. Bloedsuikers moeten zelf worden gecontroleerd, er moet goed gereageerd worden op lastige situaties en de insulinedosis moet op de correcte manier worden aangepast. Om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen goed geïnformeerd blijven organiseert de gespecialiseerd kinderdiabetesverpleegkundige onder andere:

  • Activiteiten voor kinderen over sport, vakantie, voeding en lichamelijke verzorging
  • Informatieavonden en -ochtenden voor ouders
  • Informatieavonden voor leerkrachten

Diabetes en zwangerschap
De gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen begeleiden in samenwerking met de gynaecoloog en internist de vrouwen met een zwangerschapsdiabetes en de zwangere vrouwen met Diabetes type-1 en 2.

Er is nauw contact en overleg met de internist en gynaecoloog om te zorgen dat u zo goed mogelijk begeleid wordt tijdens de zwangerschap. Ook na de bevalling is er contact om te zorgen dat de start met uw kindje goed verloopt.

Praktische informatie
Wanneer u een afspraak wilt maken, of verzetten, met een verpleegkundig specialist of met een gespecialiseerd diabetesverpleegkundige is het vriendelijke verzoek contact op te nemen met het klantcontact centrum van het Groene Hart ziekenhuis. U kunt deze bereiken va het volgende telefoonnummer: 0182 505 005.

De gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen zijn tussen 08.00 tot 09.00 en 13.30 tot 14.30 bereikbaar via het volgende telefoonnummer: 0182 505 248. U kunt ons ook mailen, met toevoeging van uw volledige naam en geboortedatum, via: diabetes@ghz.nl. Wij streven ernaar om mails op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.

De kinderdiabetesverpleegkundige is bereikbaar via 0182 505 142. Bij afwezigheid wordt u doorgeschakeld naar de spoedlijn van de volwassenpoli.

In geval van spoed kunt u tijdens kantooruren bellen met: 0182 505 005 (vragen naar de spoedlijn). ’s Avonds en in het weekend kunt u bellen met: 0182 505 050 (vragen naar de dienstdoende gespecialiseerd diabetesverpleegkundige).

Naar aanleiding van uw contact met onze medewerker is het mogelijk dat er een schriftelijke terugkoppeling plaatsvindt aan onder andere: uw huisarts, de wijkverpleegkundige, de fysiotherapeut en de medisch specialist. Heeft u hier bezwaar tegen? Dan kunt u dat aan onze gespecialiseerd verpleegkundige kenbaar maken.

Veel gestelde vragen

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, dat houdt in dat het eigen lichaam het afweersysteem aanvalt. Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier kapot gemaakt. Uw lichaam maakt dan zelf geen insuline meer aan waardoor u insuline moeten spuiten of een pompje moet dragen. Bij diabetes type 2 is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Mensen met diabetes type 2 kunnen tabletten slikken en/of insuline spuiten om te zorgen dat er toch genoeg insuline in het lichaam komt.
Een hypo is lage bloedsuiker, we spreken van een hypo wanneer de bloedsuikerwaarde onder de 4,0 mmol/l is gekomen. Wat u er zelf aan kunt doen is dextro nemen. Daarnaast, wanneer de volgende maaltijd nog niet in de buurt is, kunt u een boterham/cracker of stuk fruit eten. Na 30 min is het raadzaam om de bloedsuiker weer te controleren. Wanneer u een hyper hebt is het bloedsuiker gehalte te hoog, boven de 10 mmol/l. Wat uzelf kunt doen om de bloedsuiker weer te laten dalen is bewegen, rondje wandelen bijvoorbeeld. Water drinken. Of extra insuline spuiten i.o.m. uw diabetesverpleegkundige.
In dit geval moet u altijd zo snel als mogelijk contact opnemen met de diabetesverpleegkundige via de spoedtelefoon.
Wanneer u bijvoorbeeld de insuline doseringen door elkaar heeft gehaald is het verstandig om contact op te nemen met de diabetesverpleegkundige via de spoedtelefoon.
Een honeymoonfase kan voorkomen bij mensen waarbij recent diabetes type 1 is geconstateerd en die begonnen zijn met insuline spuiten. De alvleesklier krijgt dan tijdelijk een opleving. De insulinedoseringen zullen dan verminderd worden of soms zelfs tijdelijk gestopt. Helaas is dit echt van tijdelijke aard. Overleg met uw diabetesverpleegkundige hoeveel minder insuline er minder gespoten moet worden.
Om de Freestyle Libre sensor een betere hechting te geven is het advies om Skin Tac op de huid aan te brengen voordat de sensor geplaatst wordt. Skin Tac kunt u zelf online bestellen. Helaas wordt dit door de verzekeraar niet vergoed.
Het advies is om contact op te nemen met de klantenservice van Abbott via 0800 – 0228828. Daarnaast is het ook mogelijk om het formulier digitaal in te vullen via: freestyle.abbott.nl. Belangrijk is om de sensor te bewaren omdat er gevraagd wordt naar de unieke code welke op de zijkant van de sensor staat.
De aanvraag voor diabetes hulpmiddelen loopt via de leverancier. Dit kan via Mediq, Bosman of een andere hulpmiddelenleverancier voor diabetes hulpmiddelen. Het verzoek is om contact op te nemen met de leverancier waar u aangemeld bent.

Onze specialisten


cisca-bode-2

Bode, Cisca

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 19007401030

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

femke-tillemans-2

Tillemans, Femke

Verpleegkundig specialist Diabetes

BIG-register: 69017146530

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

heleen-vos-2

Vos, Heleen

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 19005431930

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

i-beil

Beil, Ingrid

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 09015764530

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

jessica-van-rijswijk-2

van Rijswijk, Jessica

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 19922874930

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

jolien-braat-2

Braat, Jolien

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 490403126030

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

margrit-markus-2

Markus, Margrit

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 19062046130

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

marloes-fokker-2

Fokker, Marloes

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 69054225430

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

r-heijmans

Heijmans, Rose

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

trudy-kluin-2

Kluin, Trudy

Gespecialiseerd Verpleegkundige POH & Diabetes

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg

wilma-de-vette-2

de Vette, Wilma

Gespecialiseerd Verpleegkundige Diabetes

BIG-register: 89032737530

Aandachtsgebieden:
Diabeteszorg